2012. február 27., hétfő

Farsang és a szalagtalan fánk...

Ismét sikerült jó rég erre járnom. Ennek számtalan oka van. Egyrészt az idő hiánya, másrészt a gyerekek, amikből egyenesen következik az időhiány :)
Sütögetés volt (az elmúlt 2 hetet leszámítva), de időm nem volt feltöltögetni, márpedig fél munkát nem szívesen végzek. Aztán mire hozzáláttam volna, Egyeske hazahozott valamit a bölcsiből, ami nem volt jó, sőt... hörghurut a neve, megspékelve magas lázzal napokig, meg nem evéssel, aggódással, hogy nehogy annyira gyenge legyen, hogy kórház, stb. stb. Gondolom akinek van gyereke, és volt már beteg úgyis tudja miről beszélek... Aztán persze ahogy az lenni szokott, Ketteske is beállt a sorba, bár mentségére szóljon, egész rendi volt, mert megvárta, míg Benedekkel átlendülünk a holtponton. Kicsit hosszúra nyúlt ez a betegség, a fene se gondolta volna az elején. B-nek gyakorlatilag 2 hét kellett, Hanna még mindig nem az igazi, és "szerencsések" vagyunk, mert Őt legalább a láz elkerülte.
Na ennyit a családról :)
Oszthatnám meg időrendi sorrendben a sütiket, hogy nehogy kimaradjon valami, de úgy döntöttem, mivel még február van, - bár tudom, hogy már múlt szerdán véget ért a farsang időszaka - kezdjük mégiscsak inkább a fánkkal. Életem első fánkjával, ami a recept szerint szalagos, amúgy meg nem :)
Mindenki elmondta a titkát, hogy lesz szalagos, ezeket szépen be is tartottam, mégis én továbbra is úgy gondolom, a szalagos fánkok gazdái photoshop-al dolgoztak :) A héten tervezem, hogy újra nekifutok, mert ízleni nagyon ízlett, a külcsínyre meg nem mindig adok, úgyhogy szalagok ide, szalagok oda, íme a recept TücsökBogártól, vagyis hogy pontosak legyünk, Mohától...

Hozzávalók
 70 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 tojássárgája
7 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
3 dl tej
3,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 narancs/citrom reszelt héja

Lekvár, puding, ki mit szeretne a tetejére... 
 A lisztet beletesszük a dagasztótálba, fészket készítünk, beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos tejjel, letakarjuk és hagyjuk felfutni kb. 15 perc alatt. Ha kész, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan kidolgozzuk. 40 percig meleg helyen kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk és a kívánt méretre szaggatjuk. A tészta maradékokat újra gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk...
A kiszaggatott tésztákat konyharuhával lefedve még kb. 30 percet pihentetjük. Olajat forrósítunk (kb. 1 liter), a fánkok közepébe mélyedéseket nyomunk, és a lyukakkal lefelé fordítva beletesszük a lábosba őket, lefedjük. Kb. 1,5 percet sütjük, megfordítjuk őket, és fedő nélkül megsütjük a másik felüket is kb. ugyanennyi idő alatt. Vigyázzunk, ha túl forró az olaj, hamar megbarnul a tészta, és középen nyers marad! A nagy könyv szerint akkor lesz szalagos, ha lyukkal lefelé kezdjük, és lefedve, majd a másik felét nem lefedve sütjük. Én így csináltam. Nem lett az :) De finoooooom! :)
Mi a saját házi eperlekvárt tettük a tetejére. Jóétvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...